dinsdag 20 maart 2018

Een jaar lang...

.
Vorige week kwam ik ergens een grappig berichtje tegen:


Lidia droeg vorig jaar dus een jaar lang hetzelfde jurkje. Ze vertelde er wel bij, dat ze twee precies dezelfde jurkjes heeft, zodat er altijd eentje in de was kon.
En waarom deed ze dit?
Om aandacht te vragen voor eerlijke en duurzame kleding.


Ik vind het wel een grappig idee.
Eigenlijk ook wel gemakkelijk: je hoeft nooit te denken, wat je aan gaat trekken.
En ik denk dat het meteen inhoudt, dat je ook een jaar lang geen kleding koopt en ik vraag me af of ik het zou kunnen.

Lidia schrijft in haar blog "all about fair fashion" over misstanden in de kledingindustrie.
Wordt jouw kleding wel eerlijk gemaakt?


Het heeft me wel aan het denken gezet...
Ik wil natuurlijk ook niet teveel uitgeven, maar ik wil ook niet dat er in een ver oosters land kleine kinderen mijn kleding voor een habbekrats in elkaar moeten zetten.

Dus... kijk ik op het etiket en als er staat "Made in Bangladesh" dan moet ik toch wel denken aan dat gebouw dat 5 jaar geleden instortte en waarbij 1127 mensen (vooral vrouwen) het leven lieten...
En dat die daar voor 20 cent per uur werkten...

Of je de oneerlijke toestanden tegen gaat door elke dag hetzelfde jurkje te dragen weet ik niet.
Maar Lidia deed het in ieder geval wel en schreef er ook iedere dag over in haar blog.

Meer lezen?
Klik dan even hierop: All About Fair Fashion

En het krantenartikel over de ramp lees je hier: Volkskrant 25 april 2013. In dit artikel staat dat er 200 doden te betreuren waren, maar later is dat bijgesteld... het waren er 1127! 5 opmerkingen:

 1. Gerben Wederkeer.20 maart 2018 om 08:22

  Ik kocht eens 5 dezelfde zwarte schuimgevoerde jacks bij Zeeman, voor samen 65 Euri. Daar doe ik al ruim drie jaar mee. Het vierde jack is nu bijna op, en binnenkort is dus het laatste aan de beurt.
  Ben ik goed bezig.?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja Dasja, kinderarbeid, daar denk ik dan ook wel aan... nu ben ik gelukkig geen kleding verslinder én niet modieus...
  weet je, ik denk dat heel veel mensen afgestompt zijn.... kijk naar de OVP .. daar geeft ook een héél groot deel geen bal om.. de ver van mijn bed show... 't is om wanhopig van te worden, maar dát gaan we niet doen :-)
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Well done for bringing attention to this. I wear the same clothes a lot and haven't bought new clothes for a while now. Hi from New Zealand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 1127 doden? Wat vreselijk!
  Ik heb mijn dochter nog net niet verboden kleding te kopen bij de Primark. Kleding die zo weinig kost, moet door kinderhanden gemaakt zijn.
  Ik las pas een stuk in de Trouw over een arts die haar eigen stylingbedrijf van duurzame kleding heeft. Ze koopt alleen maar kleding bij de kringloop. Ze heeft ook een blog: Tiny Temple en ze heet Noor Kahmann. Het mooiste is dat ze pas 26 is. Dat geeft de wereld hoop.
  Dag lieverd, een dikke pakkerd ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een gaaf idee, leuk dat je er aandacht aan besteed. Ik hou wel van dat soort dingen. Ik koop alleen maar kleding waarvan ik weet dat het voor langere tijd goed blijft. Draag ik het niet meer dan gaat het naar de kringloop.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je reageert... ik kijk er naar uit! ❤